Teatripäev 3. klassis

22. mai oli 3. klassil teatripäev. Sel korral ei mindud teatrisse, etendust tehti ise. Kõik õpilased said proovida kunstnikuks ja  nukunäitlejaks olemist.

Ettevalmistused algasid juba detsembris. Siis sai läbi eesti keele õpiku I osa, mis lõppes Juhan Jaigi jutuga „Nõiutud tuks“. Lugu meeldis lastele väga. Jaanuaris alustati tööõpetuse ja kunstiõpetuse  tundides nukuetenduse nukkude valmistamisega. Nukkude meisterdamiseks kasutati ajalehti, teipi, fooliumi, värvilisi pabereid ja liimi. Töö oli mahukas ja nõudis pikka meelt, aga nukud tulid vahvad. Lisaks valmistati lavakujunduseks plastiliinist puud. Kavandati ja kujundati kuulutus.

Ettevalmistustöid jagus eesti keele ja inimeseõpetuse tundidessegi. Õpiku tekst oli väga hea, aga kahekõnede kirjutamine selle teksti järgi oli päris keeruline. Tehti rühmad, peeti aru. Prooviti mitu korda kirjutada. Lõpuks otsustati, et kõik loevad jutu väga hoolega läbi ja etenduse dialoogid luuakse otse laval. Proovides harjutati erinevaid rolle ja läbi selle omavahelist koostööd.

Ettevalmistustest esinemiseni kulunud ajaks arvutasid lapsed 5 kuud. Etendus ise kestis 12-15 minutit. Kokku toimus reedel 5 etendust, millest said osa I – VI klasside õpilased. Iga etenduse alguses tutvustas keegi õpilastest näidendi loomise lugu ja etenduse lõpus selgitas keegi, kuidas etenduse nukud ja dekoratsioonid valmisid.

Päeva lõpus said kõik näitlejad öelda, mis õnnestus, mis meeldis, mis võinuks minna paremini. Mõni näitleja oli väga julge, mõni eelistas end sirmi taha hoida, mõni rääkis ilmekalt ja kõva häälega, teise roll oli vaiksem ja tasasem. Ühtedele meeldis rohkete sõnadega roll, teised eelistasid loodushäälte tegemist. Oli neid, kes arvasid, et esinemine läks iga korraga paremaks, ja neid, kes hindasid kõige paremaks soorituseks esimest esinemist.

Vaatajate lemmikut sel korral veel ei selgitatud. Kõik 3. klassi õpilased olid väga tublid ja loovad. Etenduste publik oli osavõtlik ja meeldiv.

Etenduses kasutatud nukud on juba  rahvusvaheliselt tuntud. Pilte 3. klassi õpilaste valmistatud nukkudest kasutasid NordPlus projekti õpilased oma esitluses, mis rääkis taaskasutusest.

Uudise edastas õpetaja Silja Enok