NordPlus Junior projekt

26. jaanuaril 2016 kaaluti Vändra Gümnaasiumi koolisööklas NordPlus Juniori projekti raames toiduülejääke. Saadud tulemusi võrreldi eelmise aasta tulemustega.

NordPlus programmi eesmärgiks on tugevdada ja arendada Põhjamaade hariduskoostööd ning anda oma panus Põhjamaade ja Baltimaade ühisesse haridusmaastikku. Meie kooli 2-aastase projekti “Teenagers being Innovators” tegevused on keskendunud teismelisi huvitavatele ja kasulikele teemadele. Projekt propageerib taaskasutust, säästvat ja keskkonnasõbralikku eluviisi ning pakub selleks igapäevaelus  innovaatilisi ja loomingulisi lahendusi. Projektist võtavad osa Eesti, Leedu, Taani ja Soome põhikooliealised õpilased.

Vändra kooliõpilaste poolt läbiviidava ühe projektitegevuse eesmärk on uurida koolilõunal pakutava valmistoidu söömist. Neljapäevasel mõõtmispäeval olid menüüs makaronid hakklihakastmega, peedisalat, leib ja multimahlajook. Vändra Gümnaasiumis on kaks söögivahetundi. Kaalusime ülejääke mõlemal söögivahetunnil. Esimesel vahetunnil oli jääke 2 kg ning teisel vahetunnil 3 kg. Kõige rohkem jäi järgi salatit. Eelmise aastaga võrreldes olid meie tulemused palju paremad, ülejääke oli 23 kg vähem!

Ka teiste projektis osalevate maade  koolid tegid kaalumisi. Tulemusteks saadi Leedus 5,1 kg ülejääke, Taanis 7,5 kg ülejääke ning Soomes 7,9 ülejääke. Sööjate arv on koolides erinev: Leedu koolis 60, Vändras 300, Taani koolis 400 ja Soomes 500. Taani õpilastel koolis klassikalist sööklat ei ole. Niisiis jälgisid õpilased hoopis seda, kas kodust toodud toit söödi lõpuni või visati ära. Leedu kooli toidukaalumise päeval oli menüüs õpilaste lemmiktoit pannkoogid. Tänu sellele oli nendel jäätmeid vähem ja tulemus parem, kui tavalistel päevadel. Leedu õpilased märkasid, et rohkem viskavad toitu ära need lapsed, kes ise koolitoidu eest ei maksa. Need õpilased, kes koolitoidu toetust ei saa, suhtuvad toidusse lugupidavamalt. Soome koolis kaaluti täpsema ülevaate saamiseks toiduülejääke kahel päeval. Esimesel päeval oli söögiks makaronivorm ning üle jäi 7 kg toitu. Teisel päeval oli söögiks taimne riisiroog ja siis oli ülejääke 18 kg. Soome õpilased järeldasid sellest, et taimetoitudest ei peeta väga lugu. Eelmisel aastal teadsid Soome kooli õpilased kaalumisest ette.  Kõige vähem toitu ära visanud klassi motiveeriti auhinnaga. Head tulemust selline võistlus aga ei toonud, kooli kokad polnud selle päeva terviktulemustega sugugi rahul. Õpilased tõstsid toitu taldrikutesse tavalisest palju vähem, köögis jäi toitu suures koguses üle ja korralik valmistoit tuli otse köögist minema visata. Sel korral tehti teisiti ja jäätmete kaalumisest õpilastele ette ei räägitud.

Vändra Gümnaasiumi õpilased kummalgi korral eelnevalt jäätmete kaalumisest ei teadnud. Eestis õpilased koolilõuna eest ei maksa. Kokkuvõtet eelmise aasta kaalumisest saab lugeda Vändra Gümnaasiumi kodulehel 02.02.2015 ilmunud artiklist.

Kõigis koolides panid vaatlejad tähele, et lapsed söövad tuttavaid ja neile meeldivaid toite paremini. Näiteks Vändra koolisööklas kuuluvad siia kaalumispäeval pakutud makaronid. Uusi ja harjumatuid toite jääb taldrikutele rohkem järgi. Kõik vaatlejad olid siiski arvamusel, et koolitoit peab olema tervislik ja mitmekülgne.

Suur tänu Vändra Gümnaasiumi kokkadele, kes valmistasid maitsva toidu ning kiitus kaasõpilastele, kes tarbisid toitu mõistlikult! Loodame, et söömiskultuuris toimunud muutustele aitasid kaasa projekti `Teenagers being Innovators` õpilastele suunatud tegevused.

Kirke Tomson , Victoria Kaljuste Vändra Gümnaasium VIII klassi õpilased, õpetaja Silja Enok