Sünnipäevanädal

Sünnipäevanädalal –  piknik võimlas ja õppemängud kooliaias

17. septembril sai Vändra Gümnaasium 97-aastaseks, lisaks peeti ka väärika kooliaia väärikat 95 aasta juubelit. Sünnipäevanädala raames meisterdati kooliaia lilledest kimbukesi pidupäevaks, peeti piknikut ning mängiti harivaid ja liikuma panevaid mänge.

Sünnipäevanädala raames tegi iga klass esmaspäeva hommikul esimese tunni ajal koolile kingituseks ja kaunistuseks lillekimbu, mis kaunistas meie pikka koridori terve sünnipäevanädala vältel.

Teisipäevaks ehk õigeks peopäevaks oli meil planeeritud piknik-aktus kooliaias. Kuna aga ilmad olid just jõudnud minna väga järsult väga märjaks ja jahedaks, kolisime me oma mõtte ümber Vändra Gümnaasiumi võimlasse.

11. klass piknik-aktusel

Kohale oli kutsutud lisaks meile endile ka varem kooliaiaga seotud inimesi ning meie kooli endiseid töötajaid. Sõime koos makaronisalatit ja jäätist. Lapsed istusid klasside kaupa mattidel ja tekkidel, nagu piknikule kohane, ning jälgisid aktust.

Esimene klass piknik-aktusel

Vilistlaskogu andis välja tubli õpilase stipendiumi, mille sel aastal sai 12. klassi õpilane Kirke Tõnissaar. Kiideti tublimaid aiatöölisi õpilaste seast ning tänati endisi töötajaid. Tunnid olid lühendatud ning peale piknik-aktust võisid kõik õpilased koju puhkama minna.

Kolmapäev oli meie koolis sünnipäevamängude päev. Alustati akordionimänguga pikas koridoris, kus esinesid õpetaja Anastassia Varlõgina ning õpilased Gregor Randmäe 1. klassist  ja Endrik Sutt 4. klassist.

Mängud jätkusid õues, kus õppemängude eesmärgiks oli pakkuda kooliperele võimalust liikuda kooli territooriumil, märgata enda ümbrust ja saada teadmisi meie 97-aastase kooli ja 95-aastase kooliaia kohta.

3. tunni veetsid kooliais 1. – 3. klassi õpilased ja nende õpetajad, tunni läbivaks teemaks oli aed. Mängujuhid Angeelika Mägisalu ja Ave Naano olid välja mõelnud mitmeid toredaid tegevusi. Lapsed pidid mõistatama mõistatusi, nuputama vanasõnades peituvaid tarkuseteri, ära tundma kooliaias kasvavaid teraviljasid ja lillesid, maitsma smuutisid, et marjade ja puuviljade maitseid ära tunda, ning lahendama kooliaiateemalise ristsõna. Terve tund möödus sügiseses kooliaias märkamatult täis elevust.

Kooliaia lilleilu

4. tunni ajal olid mänguhoos 4. – 7. klassi õpilased ja õpetajad. Mängu läbiviijad olid Mari Nuut, Riina Sikkal ja Eelika Rand. Klassi võistkondadele esitati erinevaid küsimusi, millele tuli leida vastused enda ümbrusest, kooli koduleheküljelt või kasutada mobiiliäppide abi. Vastuseid kooliaia, pargi ja koolimaja kohta sai leida koolihoonest seest ja väljast, kooliaiast, vilistlaste pargist. Tuli laulda „Vändra valssi“ ja teha selfi oma esmaspäeval valmistatud sünnipäevakimbuga. Viimase vastuse – kooli dendropargi asutaja nime – Endel Lamp – sai tuletada kahest varem leitud vastusest. Kokku oli mängus 10 küsimust ja maksimaalne saadavate punktide arv oli 20.  Parima tulemuse võistlusmängus saavutas 6.a klass 20 punktiga, 19 punktiga jäid jagama II kohta 7., 6.b, 5.b klassi võistkonnad.

5. tunnis orienteerusid ja veeretasid täringuid õues 8. – 12. klassi õpilased ja õpetajad. Täringumängu panid kokku Hille Arumäe ja Meelike Mätas. Klassikaaslaste rühmal tuli koos läbida kuus kontrollpunkti, milles lahendati erinevaid ülesandeid erineval moel. Nii said noored teada, kus asub ajakapsli matmispaik, ümberistutatud õunapuud, endine lasketiir ja vilistlaste istutatud puud. Aias otsiti huvitava nimega taimi, et nendega koos pilti teha, ja saadi teada, mis kujuga on tänavune mustripeenar ning mida tehakse teraviljapeenras kasvavatest taimedest. Ristsõna lahendamiseks oli vaja meelde tuletada piknik-aktusel kuuldud teavet.

8.a klass ristsõna lahendamas

Kõige kiiremad orienteerujad kooliümbruses olid abituriendid ajaga 39 minutit, järgnes 10. kl  43 minutiga ja ja 11. kl 47 minutiga. Gümnasistid vastasid kõikidele küsimustele õigesti.

Selline teistsugune kooli sünnipäevanädal meeldis meile kõigile. Õpilased kiitsid sünnipäevatoitu, lühendatud tunde, huvitavaid ja põnevaid mänge ning soovisid, et neid korraldataks veelgi. Õpetajad olid rahul õues veedetud ajaga, sest neilgi oli huvitav ja põnev lastega koos tegutseda.

Ülevaate edastasid huvijuht Eike Meresmaa ja bioloogiaõpetaja Hille Arumäe. Fotode autorid on E. Meresmaa, H. Arumäe ja M. Mangusson.

Õpetajate etteaste
7. klassi esinemine
95 – aastane kooliaed 18. septemberil 2019