Loovussuuna teaduse tund

IMG_20160414_111322-300x225

2015/16. õa II trimestril käisid Vändra Gümnaasiumi IIA ja IIB loovuse suuna õpilased õpetaja Merit Eieri käe all õppimas, kuidas teadust tehakse. Esimestel tundidel joonistasime teadlasi ja arutlesime, kes see teadlane õigupoolest olla võiks. Enamik lastest arvas, et teadlased on vanad ja halli peaga, nagu filmides ikka. Mõne õpilase joonistusest võis näha ka märkimisväärset sarnasust teaduse tunni õpetajaga. Teaduse tundides said õpilased ka ise katseid teha, see oli vaieldamatult õpilaste lemmik osa teaduse tundidest. Katsete tegemisel panime palju rõhku ohutusele, kaitseprillide ette panemine oli õpilaste jaoks väga suur asi ja tekitas väga-väga palju elevust ja õhinat.

Lisaks õppisime seda, et katsete tegemisel tuleb olla väga kannatlik – et midagi ei jääks nägemata ja õnnetused jääksid toimumata. Erinevate katsete käigus õppisime märkama keemilise reaktsiooni tunnuseid, näiteks värvuse muutumist ja gaasimullide tekkimist. Katsetamise käigus õppisime tundma peamisi keemias kasutatavaid laborivahendeid ning nüüd teame, milleks kasutatakse näiteks katseklaasi või uhmrit ja nuia. Lisaks keemiakatsetele „nuusutasid“ õpilased ka natuke füüsikat. Tutvusime magnetitega, valmistasime paberist maod, mille abil jälgisime radiaatori kohal õhu liikumist ja saime selgeks, et soe õhk liigub alati ülespoole. See pani ka meie maod „tantsima“. Vahel vaatasime ja arutlesime ETV Lastetoa „Timmu teadusteatri“ üle ka, kuna kõiki katseid koolitingimustes teha ei ole lihtsalt võimalik.

Selleks, et enda rohkeid uusi teadmisi demonstreerida, panime noorte teadushuvilistega kokku pisikese teadusteatri etenduse. Õpilased tutvustasid erinevaid katsevahendeid, mida me olime varem kasutanud ja demonstreerisid teadusteatrit vaatama kutsutud õpilastele ja õpetajatele erinevaid katseid ning nende tulemusi. Lisaks said nad hindamatu kogemuse publiku ees esinemisest. Teadusteatri grande finaaleks oli vaieldamatult õpilaste lemmik katse: söögisoodast, sidrunhappest ja suhkrust limonaadi valmistamine. Isetehtud limonaadi pakuti ka publikumile ning väikesed teadlased olid oma saavutustega ülimalt rahul. IIA ja IIB klassi õpilased olid väga entusiastlikud, vahel isegi liiga entusiastlikud, katsetama ja uusi teadmisi omandama läbi praktilise kogemuse. Õpilaste tagasiside teaduse tundidele oli ülimalt positiivne: õpilased tahaksid edaspidi ära teha kõik katsed, mis maailmas üldse olemas on. Usun, et kursus läks korda ja kõik tublid väikesed teadlased said mälestuseks ka pisikese diplomi teaduse tundides osalemise eest.

Uudise edastas õpetaja Merit Eier

WP_20160412_12_06_31_Pro