3. a klass käis teaduskonverentsil

Tartu Ülikooli muuseum korraldas sel õppeaastal neljandat korda teaduskonverentsi. Hullu Teadlase IV teaduskonverentsi teema oli „H2O, võta kaevust ja joo!“. Oleme teinud head teadustööd ja jõudnud Vändra Gümnaasiumi 3.a klassi õpilastega 3. klasside arvestuses vabariigi 5 parema hulka.

Pildil: Kritti, Kendra, Mia, Annette, Kätriin, Miia Marian ja õpetaja SiljaDetsembris 2017 alanud uurimistööd asus tegema 14 õpilast. Esialgu teostas iga õpilane kodus individuaalseid mõõtmisi. Mõni valis ainult isikliku joogivee tarbimise jälgimise, mõni kaasas uurimusse terve perekonna koos koduloomade ja toataimedega. Mõõtmisi teostati nelja nädala jooksul. Tulemused kanti oma tabelitesse ja tutvustati loodusõpetuse tunnis klassikaaslastele. Seejärel jaguneti uurimisküsimuse alusel väiksematesse gruppidesse ja koostati mõõtmistulemuste alusel rühmatööd. Valminud tööd võistlesidki Hullu Teadlase korraldatud võistlusel „H2O, võta kaevust ja joo!“.

3.a klassi õpilased osalesid Tartu Ülikooli muuseumi korraldatud võistlusel kolmandat korda. Parimatena ollakse teaduskonverentsile kutsutud teist korda. I klassis, uuriti mulla häid omadusi hernetaimede kasvatamise näitel, osalesid kõik õpilased. II klassis, uuriti, sorteeriti ja mõõdeti prügi hulka koolis ja kodus. Uurimistöö oli põhjalik ja klass jõudis teiste klasside arvestuses 5 parema hulka ning esines TÜ muuseumis oma töö tutvustusega. Sel korral võtsid uurimistööst osa need, kellele mõõtmine, märkimine ja analüüs huvi pakkus. Tubli tulemuse saavutamisele aitasid kaasa kodud, kes noori teadlasi abistasid ja pikkade nädalate jooksul andmeid koguda aitasid.

Tartu Ülikooli muuseumi haridusvaldkonna spetsialisti Alex Savolaineni sõnul esitati väga palju suurepäraseid töid, kuid tuli teha raske valik ning mingitel alustel tööd pingeritta seada. Lähtuti eelkõige sisust, vormistusest, nutilahenduste kasutamisest ning originaalsest lähenemisest. Žüriil läks omajagu aega raske otsuse langetamisega. Tänaseks on tulemused selgunud ja 3. klassi arvestuses on teaduskonverentsile esinema oodatud ka Vändra Gümnaasiumi 3.a klassi õpilased.

Hullu Teadlase IV teaduskonverents toimus 15. mail Tartu Ülikooli muuseumi valges saalis.

3.a klassi osalemisest ja esinemisest ning kogu Hullu Teadlase IV teaduskonverentsist saab vaadata pilte TÜ muuseumi saadetud lingilt.

Teaduskonverentsi pilte saab näha siit:
https://owncloud.ut.ee/owncloud/index.php/s/zUvZsTCMqBxBlkx.

Silja Enok
Vändra Gümnaasiumi õpetaja