Nordplus Junior projektinädal Vändra Gümnaasiumis

Vändra Gümnaasium on aktiivselt osalenud rahvusvahelistes Nordplus Juniori projektides ja praegune on meie kooli jaoks juba seitsmes. Tänu neile on õpilastel ja õpetajatel olnud võimalik tutvuda enamike Põhjamaade ja Euroopa riikide ja nende kultuuridega.

Seekordsed partnerid meie 2017-2019 a. projektis `Changes of Lives Caused by Immigration` on vene või leedu juurtega Islandi pealinna keeltekooli õpilased ning põhikooli õpilased Panevežesist, Leedust.

Sügisel külastati eraldi gruppidena Islandit, mille loodus oma müstilises ilus jättis meie õpilastele sügava mulje.

20-25.maini 2018 toimus partnerkoolide ühine kokkusaamine Vändras. Kokku osales 42 õpilast, 6 õpetajat ja Leedu kooli direktor.

Projektinädala jooksul keskenduti migratsiooniga seotud tegevustele. Õpilased näitasid kodutööna valminud videointervjuusid või esitlusi elukohta vahetanud inimestest ning nende probleemidest ja põhjustest, samuti tutvustati oma maad, selle ajalugu ning kultuuri. Meie õpilase Jan Erik Enoki juttu tema elust Brüsselis kuulati suure huviga.

Erinevates töötubades kujundati T-särke kolme maa lipuvärvide ja migratsiooni teemadel, tahvelarvutites valmisid fotokollaažid maade sümbolitega. Lisaks lõbusatele spordivõistlustele õpiti selgeks kolme maa laulud, mis kõlasid tõeliselt vahvalt. Ühisel lõpupeol ühinesid ka vanemad meie võimsa paljurahvusvahelise ühendkooriga ning elasid lisaks kaasa Islandi Ukraina päritolu õpetaja hingestatud ´Kalinka`tantsu esitlusele. Vaatasime koos oma koostatud 4-keelset WIKI online sõnastikku ja maitsesime eri maade toite. Selle projekti raames saime peale inglise keele palju praktiseerida ka vene keelt. Viimasel päeval tutvuti vaipade valmistamisega Vändras.

Lisaks koolis toimunud üritustele tutvusid külalised Pärnu, Tallinna vanalinna , Meresadama ja Kurgja muuseumitega ja seda kõike imeilusa sooja sinitaeva all, maikellukeste ja sirelite lõhna keskel, mis tekitas näiteks Islandile väljarännanutes nostalgilisi positiivseid emotsioone, sest seal maal sirelid ei lõhna.

Külalised olid vaimustunud avaaktusel nähtud meie kooli õpilaste muusika- ja tantsuesinemiste kõrgest tasemest.

Järgmise aasta kevadel ootame taaskohtumist sõbraks saanutega juba Leedus.

Sooviksin avaldada siirast tänu kõigile Vändra Gümnaasiumi 14. armsale projektis osalenud õpilasele ja nende sõbralikele, toetavatele ja külalislahketele peredele, samuti koostööd teinud kolleegidele, tänu kellele me avame kohalikku kooli ja tegelikult Eestit maailmale, sest kiidusõnu jätkus võõrustavatel kõigi ja kõige kohta meie väikesel kodumaal.

 

Irina Lõõbas

Vändra Gümnaasiumi inglise keele õpetaja ja Nordplus Juniori projektijuht