Majandustundide aastakokkuvõte

Oleme harjunud, et kokkuvõtteid tehakse ikka enne kalendriaasta lõppu. Majandustundidest saab meie koolis kokkuvõtteid teha aga hoopis jaanuari esimestel nädalatel. Siis lõpeb koolitöös esimene poolaasta ja ühtlasi saavad otsa ka septembris alanud majandusõpetuse tunnid.  Oleme haridusmaastikul üks erilistest koolidest, sest alustame majandustundidega esimesest klassist. Ettevalmistuse saanud majandusõpetajaid on koolis kolm ja see teeb majandusõppe võimalikuks kõigis kooliastmetes.

Nagu märgitud algavad majandusõpetuse tunnid septembris. Oktoobris jõuab üle Eesti kätte ettevõtlusnädal, mida märgivad erinevad maakondlikud ja üleriigilised ettevõtmised. Sel aastal oli meie kooli ettevõtlusnädala läbiv tema roheline eluviis. Esinesid Allan Oras, moomoo (OÜ Disaintekstiil), Coop Pank ja Dream-Struggle-Victory HOLO.EE loojad. Nädala peaesinejaks oli Tallinna Teaduspark Tehnopol. Gümnasistid võtsid osa Pärnumaa noorte Inspiratsioonipäevast Pärnus hotellis Strand. I ja II kooliastme majandusõpilased said osaleda Vändra Gümnaasiumis korraldatud maakondlikul majandusviktoriinil ning III kooliastme õpilased üleriigilisel e-viktoriinil majandusest.   

Novembris käis  VI klassidele ettevõtja tööst rääkimas Külli Eller, kes kuula tunnis tähelepanelikult ära  ka VI klassi miniminifirmade äriideed ja andis huvilistele mõned head näpunäited. Detsembris said äriideest tooteni jõudnud õpilasfirmad oma valmistatud kaupu Pärnus õpilasfirmade laadal müüa proovida.

 Õppimine majandustundides on seotud praktiliste tegevustega ja oma panuse igapäevaelu ja koolis õpitava paremaks seostamiseks saavad anda kõik lapsevanemad.  II klassidel käis külalistundides oma tööst tegevusjuhendajana rääkimas lapsevanem Liisi Viira. V klassid põikasid õppekäigule Pärnusse, kus tutvusid AS Wendre tootmistööga.  Õppekäiku aitas korraldada perekond Ind.  IV klass avas oma majandustundides õpitud teema lõpetuseks 6 minirestorani. Vanemate abiga olid noored kokad valmistanud rahvuslike roogade suus-sulavad näidised.

Majanduselu meie ümber kihab ja on suur võimalus, et tundides õpitut läheb juba homme tarvis. I klass on esimesed koolitarkused omandanud ja alustab majandusõpetuse aabitsatõdedega peale aabitsapidu. III klassil on ees õppekäik Balti Trafosse. Gümnasistidel on võimalus osaleda statistikavõistlusel ja vanemad saavad jätkuvalt tulla tundidesse ametit tutvustama või kutsuda lapsi ettevõttesse oma tööga tutvuma.

Gümnasistid ettevôtlusnädala peaesineja korraldatud töötoas ideid lennutamas.
Koolijuhid restoranide tutvustusi kuulamas.
Aasiaäraseid toite pakkuva restorani kokad IV klassist on valmis toitu tutvustama.
V a klassi ôpilased Pärnus õpilasfirmade laadal.
VI klass ettevôtja Külli Elleri tunnis.

Silja Enok
Vändra Gümnaasiumi majandusõpetaja